Neoclassicistische burgerhuizen en parochieschool

Beschrijving

Neoclassicistische burgerhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, die tot de basisbebouwing van de Brialmontlei behoren. De gekoppelde woningen nummers 32-36 werden gebouwd in opdracht van René Moretus de Theux naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1885. De woning op nummer 56 is voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer J.B. Lemmens, naar een ontwerp uit 1867.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee (nummers 62-64), drie of vier (nummer 34) traveeën, souterrain en drie bouwlagen, nummer 34 verhoogd met vierde verdieping. Doorlopende lekdrempels en cordons, nummers 30, 32, 34 en 44 met imitatievoegen. Centrale balkons op zware bewerkte consoles op nummers 30, 34 en 44; nummer 64 met een latere driezijdige erker. Rechthoekige vensters, meestal in geriemde omlijstingen. Rechthoekige deuren, houten winkelpui van nummer 64 vervangen circa 1985.

In het binnenblok met toegang via Brialmontlei 36: voormalige meisjesschool van de Sint-Jozefsparochie, in 1880 gebouwd op grond en in opdracht van René Moretus de Theux, naar een ontwerp door architect Louis Wagemans. Langgerekt schoolgebouw in neogotische stijl van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aandaken. Opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, worden de langsgevels geritmeerd door registers van steekboogvensters op lekdrempels, en afgewerkt met een fries en kroonlijst De vensters hebben een gemetselde waterlijst op doorgetrokken imposten, en een overhoekse muizentandfries als onderdorpel. Blinde kopgevels.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1885#1136 (nummers 32-36) en 1867#479 (nummer 56).
  • PHILIPPEN L.J.M. & PRIMS F. 1929: Onze School. Gedenkboek 1879-1929, Antwerpen 76-77.