Burgerhuis van 1897

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1897

Beschrijving

Winkelhuis met neo-Vlaamse renaissancegevel van 1897 naar ontwerp van en voor rekening van aannemer F. Masson, die zeer actief was als investeerder in de Zuidwijk. De woning sluit aan bij het tien jaar eerder door Masson gebouwde ensemble op de hoek met de Brederodestraat (Broederminstraat nr. 15, Brederodestraat nrs. 121-123). De woning kan gezien worden als de tegenhanger van de woning op de Brederodestraat nr. 121, dat met de fraai versierde gevel aan de andere zijde het ensemble afsluit.

Woning van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Klassieke ingedeelde lijstgevel met kroonlijst op consoles, rechthoekige muuropeningen. Het bakstenen parement is versierd met neorenaissance-ornamentiek: speklagen, rolwerkcartouche met jaartal, diamantkoppen als sluitsteen; anno 2010 overschilderd. Op de begane grond oorspronkelijk een mooie houten, vierdelige winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1554.