Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve in de loop van de eerste en tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd bij een merkwaardig woonhuis uit midden 17de eeuw, ten noordwesten van het erf gelegen.

Hoog bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met twee dakkapellen. Verhoogde begane grond. Mergelstenen hoekbanden en banden ter hoogte van de vensterdorpels van de thans verdwenen kruis- of kloosterkozijnen. Mergelstenen kroonlijst en geprofileerde mergelstenen waterlijst boven de eerste bouwlaag. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Getoogde vensters in een rechthoekige, geprofileerde kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt (tweede helft 18de eeuw); het rechtse bovenvenster is recent: gecementeerde omlijsting. Rondboogdeurtje in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, mogelijk gedeeltelijk van hergebruikt materiaal; erboven een gecementeerde oculus, met de oorspronkelijke bakstenen ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.

Zijgevels met aandaken, de gevel aan straatzijde gecementeerd. Aanbouwsels tegen de achtergevel.

Aansluitend bij het woonhuis, stal van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk daterend van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw voorzien van rechthoekige vensters in houten of kalkstenen omlijsting, de houten voorzien van een houten tralie. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting, en recente poort. Zijgevel met aandak en vlechtingen.

De overige delen zijn bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via de rondboogvormige, bakstenen inrijpoort aan straatzijde (datering 1807/I.A.) en met mestvaalt vóór de stal. Tegenover het woonhuis, de stalvleugel, mogelijk met een ouder volume, maar met huidige ordonnantie uit eind 19de eeuw. Hetzelfde geldt voor de dwarsschuur, achteraan het erf.

Aanvullende informatie

De hoeve is opgenomen in de lintbebouwing die deze zijde van de Papestraat kenmerkt. Het achterliggende perceel bleef onbebouwd en herinnert aan het vroegere agrarische hinterland. Het deel van het perceel net ten noorden van het hoevecomplex werd ingenomen door de tuinaanleg van het aanpalende woonhuis.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002069, Hoeve Papestraat (J. Gyselinck, 1999)).