erfgoedobject

Modernistisch appartementsgebouw

bouwkundig element
ID: 6604   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6604

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkel- en appartementsgebouw van zeven bouwlagen op hoek met Dambruggestraat, nieuwe zakelijkheid van circa 1935 naar ontwerp van J. Somers.

Constructie van gewapend beton bekleed met Brouvilliers en Kempische baksteen. Markante afgeronde, kolossale hoekerker geflankeerd door balkons met typische smeedijzeren leuning op de hoogste bouwlaag. Rechthoekige stalen ramen. Begane grond met aangepaste winkelpuien en interieur; de oorspronkelijke pui met luifel en binneninrichting voor textielzaak was eveneens ontworpen door architect J. Somers.

Gestandardiseerde appartementen met leefruimten en twee slaapkamers aan de straatzijde; functioneel ingerichte keuken en badkamer, meidenkamer en hal aan kleine binnenplaats. Interne circulatie door middel van een lift en trap.

  • VAN EVERBROECK L., A Anvers, rue Carnot, in Bâtir, nummer 41, april 1936, p. 646-647.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Modernistisch appartementsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6604 (Geraadpleegd op 21-09-2019)