erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6609
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6609

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met renaissance-inslag, gebouwd in opdracht van de heer P. Galmart, naar een ontwerp door de architect Edmond J. Tyck uit 1885.

Edmond J. Tyck was in Antwerpen als actief vanaf de jaren 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn belangrijkste werken waaronder het Gesticht Arthur Van Den Nest in de Blindestraat, realiseerde hij in de jaren 1900 voor het Bureel van Weldadigheid (huidige OCMW), in samenwerking met de architect Ferdinand Dermond.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen waaronder een entresol, met een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met een gebogen fronton boven het middenportaal. Boven de entresol worden de twee hoofdverdiepingen gemarkeerd door geblokte spaarvelden met Ionische pilasters,  composiete hoekpilasters in kolossale orde en een gevelbreed  balkon met bewerkte postamenten en een smeedijzeren borstwering. De middenpenant draagt een cartouche met de initialen P.G van de bouwheer en een mascaron. Verder getoogde vensters in geriemde omlijstingen op de entresol en op de tweede verdieping, aldaar met een balustrade. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door rondbogige deurvensters met waterlijsten op imposten, diamantkopsleutels en metopen in de zwikken. Een klassiek hoofdgestel met casementen en een gevelsteen “ANNO 1885” in de fries, en een houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De kroonlijst wordt onderbroken door een dakvenster in aediculavorm, met een driehoekig fronton op bewerkte pijlers en voluutconsoles. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#1018.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6609 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.