erfgoedobject

Winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 6610   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6610

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, naar een ontwerp door de architect Frans Van Ballaer uit 1885. Opdrachtgever was de weduwe van tinnegieter H.J. De Jong. In het pand vestigde zich de loodgieter-zinkwerker F. De Jong, vermoedelijk haar zoon. Zijn ateliers bevonden zich achter het winkelhuis, ontsloten door een steeg tussen Carnotstraat 42-44 en 46.

Het winkelhuis De Jong behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Ballaer, die in Antwerpen actief was van omstreeks 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Uit de jaren 1880 zijn slechts een beperkt aantal nieuwbouwprojecten bekend, zowel ontwerpen in conventionele neoclassicistische als pittoreske neo-Vlaamserenaissance-stijl. Omstreeks de eeuwwisseling liet de architect zich opmerken met ontwerpen in art-nouveaustijl.

Smalle rijwoning van één travee en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De puntgevel heeft een verzorgd parement uit blauwe hardsteen en witte natuursteen (Euville), met speklagen. Het breed opengewerkte, horizontaal gelede gevelfront, werd oorspronkelijk op de eerste drie bouwlagen gemarkeerd door gesuperposeerde, bewerkte hoekpilasters. Een gevelbreed balkon, waarvan de consoles, postamenten en ijzeren borstwering zijn verwijderd, accentueert de eerste verdieping. De tweede verdieping is uitgewerkt als een rechthoekige erker met balustrade en entablement, bekroond door een smeedijzeren balkonborstwering met postamenten. Een ijzeren I-balk met rozetten opgevangen door pilasters, overspant de derde verdieping. Fraai gedetailleerd is het bewaarde houten schrijnwerk van de drie vensterpartijen, elk met een drielichtsindeling  en bewerkte posten, op de eerste verdieping verrijkt met een gebroken driehoekig fronton. De door een kruiskozijn geopende geveltop, is gevat in een overkragende overkapping met geprofileerde houten windborden, Daarvan rust de makelaar op een ingeschreven boogspant, opgevangen door gekoppelde, schuingeplaatste korbelen met mascarons. De winkelpui, oorspronkelijk opgevat als een portaalloggia met pilasters, entablement, zijvitrines en een middenportaal, is verbouwd.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de winkel, waarachter een salon en veranda met bovenlicht, geflankeerd door een annex met het eerste trappenhuis en de keuken. De eerste verdieping omvat een voor- en achterkamer aan beide zijden van het tweede, centraal ingeplante trappenhuis, met een badkamer in de annex. Ook de hogere verdiepingen bestaan uit twee kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#1166.
  • VAN BALLAER F. 1889:  Maison rue Carnot à Anvers, L'Emulation 14.5, kolom 75 en platen 2-3.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6610 (Geraadpleegd op 29-11-2020)