Teksten van Winkelhuis in eclectische stijl

Winkelhuis in eclectische stijl ()

Winkelhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, naar een ontwerp door de architect Frans Van Ballaer uit 1885. Opdrachtgever was de weduwe van blikslager H.J. De Jong. In het pand vestigde zich de loodgieter-zinkwerker F. De Jong, vermoedelijk haar zoon. Zijn ateliers bevonden zich achter het winkelhuis, ontsloten door een steeg tussen Carnotstraat 42-44 en 46.

Het winkelhuis De Jong behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Ballaer, die in Antwerpen actief was van omstreeks 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Uit de jaren 1880 zijn slechts een beperkt aantal nieuwbouwprojecten bekend, zowel ontwerpen in conventionele neoclassicistische als pittoreske neo-Vlaamserenaissance-stijl. Omstreeks de eeuwwisseling liet de architect zich opmerken met ontwerpen in art-nouveaustijl.

Smalle rijwoning van één travee en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De puntgevel heeft een verzorgd parement uit blauwe hardsteen en witte natuursteen (Euville), met speklagen. Het breed opengewerkte, horizontaal gelede gevelfront, werd oorspronkelijk op de eerste drie bouwlagen gemarkeerd door gesuperposeerde, bewerkte hoekpilasters. Een gevelbreed balkon, waarvan de consoles, postamenten en ijzeren borstwering zijn verwijderd, accentueert de eerste verdieping. De tweede verdieping is uitgewerkt als een rechthoekige erker met balustrade en entablement, bekroond door een smeedijzeren balkonborstwering met postamenten. Een ijzeren I-balk met rozetten opgevangen door pilasters, overspant de derde verdieping. Fraai gedetailleerd is het bewaarde houten schrijnwerk van de drie vensterpartijen, elk met een drielichtsindeling en bewerkte posten, op de eerste verdieping verrijkt met een gebroken driehoekig fronton. De door een kruiskozijn geopende geveltop, is gevat in een overkragende overkapping met geprofileerde houten windborden, Daarvan rust de makelaar op een ingeschreven boogspant, opgevangen door gekoppelde, schuingeplaatste korbelen met mascarons. De winkelpui, oorspronkelijk opgevat als een portaalloggia met pilasters, entablement, zijvitrines en een middenportaal, is verbouwd.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de winkel, waarachter een salon en veranda met bovenlicht, geflankeerd door een annex met het eerste trappenhuis en de keuken. De eerste verdieping omvat een voor- en achterkamer aan beide zijden van het tweede, centraal ingeplante trappenhuis, met een badkamer in de annex. Ook de hogere verdiepingen bestaan uit twee kamers.

• VAN BALLAER F. 1889: Maison rue Carnot à Anvers, L'Emulation 14.5, kolom 75 en platen 2-3.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis van één travee en vier bouwlagen onder zadeldak (bitumen, nok parallel aan de straat); eclectische stijl onder meer met neorenaissance-ornamenten naar ontwerp van F. Ballaer, van 1885. Puntgevel met parement van Ecaussines en Euville. Markante gevelbrede erker en balkons met flankerende pilasters. Overkragende overkapping met houten windborden. Aangepaste begane grond en balkonleuning van de tweede bouwlaag. Winkel, voorheen met voorportaal en centrale ingang, gebouwd in opdracht van een loodgieter met achteraan atelier, toegankelijk via publieke doorgang naast nummer 44.

• VAN BALLAER F., Maison rue Carnot à Anvers, in L'Emulation, 1889, XIV, kol. 75 en pln. 2-3.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita