erfgoedobject

Rijhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
6613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6613
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eenvoudig neoclassicistisch rijhuis met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw, onder een latere pseudo-mansarde (leien). C. Neels liet in 1929 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey. Het betrof de aanpassing van de bestaande pui door de architect François Strommingers uit 1903-1904, aangebracht in opdracht van juffrouw Lauwers. Daarvan bleven de pilasters en mogelijk de rolluikkast bewaard. Verbouwd.

Winkelpui met art-deco-inslag gevat tussen pilasters en bekroond door een rolluikkast. Centraal winkelportaal tussen beglaasde vitrines, vanaf een betegelde plint.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1929#32974 en 1903#1829.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Rijhuis met winkelpui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6613 (Geraadpleegd op )