Teksten van Rijhuis met winkelpui

Rijhuis met winkelpui ()

Eenvoudig neoclassicistisch rijhuis met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw, onder een latere pseudo-mansarde (leien). C. Neels liet in 1929 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey. Het betrof de aanpassing van de bestaande pui door de architect François Strommingers uit 1903-1904, aangebracht in opdracht van juffrouw Lauwers. Daarvan bleven de pilasters en mogelijk de rolluikkast bewaard. Verbouwd.

Winkelpui met art-deco-inslag gevat tussen pilasters en bekroond door een rolluikkast. Centraal winkelportaal tussen beglaasde vitrines, vanaf een betegelde plint.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1929#32974 en 1903#1829.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning met winkelpui ()

Eenvoudig rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), uit tweede en derde kwart 19de eeuw. Fraaie winkelpui van circa 1935 met centrale ingang tussen beglaasde vitrines, betegelde plint, houten omlijsting en puilijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita