erfgoedobject

Pakhuis in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID
6620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6620
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Pakhuis en paardenstal in neotraditionele stijl, in 1880 gebouwd door de aannemer Franciscus Cornelius Verbert, samen met twee gekoppelde burgerhuizen (gesloopt) aan de Italiëlei. Opdrachtgever was de toen 27-jarige voermansbaas Ferdinand (Antonius Ferdinandus) Stie, geboren in Erps-Kwerps. Van aannemer-bouwmeester Verbert zijn in Antwerpen bouwdossiers teruggevonden uit de jaren 1873 tot 1885. Het pakhuis is omstreeks 1988 gesloopt voor een kantoorgebouw.

Pakhuis en paardenstal van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk met een plint en lekdrempels uit blauwe hardsteen, is door middel van smeedijzeren muurankers gedateerd 1880. De begane grond, oorspronkelijk met een getoogde staldeur en een getralied venster, is verbouwd. Op de eerste verdieping flankeren getoogde vensters met doorgetrokken lekdrempels, een getoogd laadluik. De geveltop wordt geopend door een rondboogvormig laadluik waarboven de hijsbalk gevat in hardstenen steigergat, en boven het topstuk bekroond door een smeedijzeren spits. Interieur met houten vloeren op moerbalken over de volledige breedte.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#936.
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven verhandeling Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw Antwerpen, 86.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pakhuis in neotraditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6620 (Geraadpleegd op )