Teksten van Pakhuis in neotraditionele stijl

Pakhuis-paardenstal in neotraditionele stijl ()

Pakhuis en paardenstal in neotraditionele stijl, in 1880 gebouwd door de aannemer Franciscus Cornelius Verbert, samen met twee gekoppelde burgerhuizen (gesloopt) aan de Italiëlei. Opdrachtgever was de toen 27-jarige voermansbaas Ferdinand (Antonius Ferdinandus) Stie, geboren in Erps-Kwerps. Van aannemer-bouwmeester Verbert zijn in Antwerpen bouwdossiers teruggevonden uit de jaren 1873 tot 1885. Het pakhuis is omstreeks 1988 gesloopt voor een kantoorgebouw.

Pakhuis en paardenstal van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk met een plint en lekdrempels uit blauwe hardsteen, is door middel van smeedijzeren muurankers gedateerd 1880. De begane grond, oorspronkelijk met een getoogde staldeur en een getralied venster, is verbouwd. Op de eerste verdieping flankeren getoogde vensters met doorgetrokken lekdrempels, een getoogd laadluik. De geveltop wordt geopend door een rondboogvormig laadluik waarboven de hijsbalk gevat in hardstenen steigergat, en boven het topstuk bekroond door een smeedijzeren spits. Interieur met houten vloeren op moerbalken over de volledige breedte.

• FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven verhandeling Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw Antwerpen, 86.

Auteurs:  Braeken, Jo

Pakhuis ()

Pakhuis gedateerd 1880 door middel van muurankers. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Bakstenen trapgevel van 6 treden + overhoeks topstuk met smeedijzeren bekroning. Centrale segment- en rondboogvormige laadluiken waarboven bewaarde hijsbalk gevat in arduinen steigergat. Verbrede pui met rechthoekige poort onder gietijzeren latei; houten kelderluik rechts. Binnenin: houten vloeren op moerbalken over volledige breedte. Inmiddels gesloopt.

• FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 , Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, p.86.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita