Pakhuis met paardenstal in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1896 opgetrokken in opdracht van Constant Taube. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Vóór het pakhuis, dat 11m50 achter de rooilijn was ingeplant, liet Taube in 1901 een neoclassicistische rijwoning met kantoor en paardenstal en de afsluitmuur bouwen, door de aannemer Victor Merckx-Verellen. Beide werden samen met de aanpalende panden omstreeks 1988 gesloopt voor een kantoorgebouw.
Het pakhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen is gelegen aan een gekasseide binnenplaats, aan de straat afgesloten door een bakstenen muur, waarin een inrijpoort met hardstenen schamppalen, overspannen door een ijzeren I-balk.
De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk, verwerkt met witte natuursteen en blauwe hardsteen. Volkomen symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede, hoger opgetrokken middenrisaliet dat uitmondt in een puntgevel. De bouwplannen tonen een rijkere bekroning met door bolornamenten bekroonde topstukken. Het risaliet onderscheidt zich verder door een rondbogig spaarveld met vlakke lisenen in kolossale orde, een rechthoekige inrijpoort, steek- en rondbogige laadluiken, en een hijsbalk. Gemarkeerd door hoekpilasters, worden de zijtraveeën geopend door steekboogopeningen. Een bogenfries en een houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Pakhuis met paardenstal [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313260 (geraadpleegd op ).
Achterin gelegen magazijn met stalling, in 1896 gebouwd voor eigenaar van aanpalende woning. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen; puntig verhoogde middentravee met laadluiken en hijssysteem; zijtraveeën met segmentboogvensters, aflijnende hoekpilasters en beëindigende boogfries. Gekasseide binnenplaats aan straatzijde afgesloten met bakstenen muur; rechthoekige doorgang onder gietijzeren latei met bewaarde schamppalen van arduin. Inmiddels gesloopt.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Pakhuis met paardenstal [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6621 (geraadpleegd op ).