Teksten van Neoclassicistische burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6624

Neoclassicistische burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, in 1884 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Louis Peeters-Gowie, en gesloopt in 1995. Gecementeerde lijstgevel van drie traveeën, en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak. Geblokte begane grond, balkons in de middentravee, het bel-etagebalkon met doorgetrokken balustrade. Kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles. Rechthoekige muuropeningen. Tot hetzelfde bouwproject behoorde een links aanpalend rijhuis van twee traveën en drie bouwlagen met winkelpui, dat al in 1963 werd vervangen door nieuwbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#119.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6624 (geraadpleegd op ).


Enkelhuizen ()

Nummer 3, 31 en 59. Enkelhuizen van drie traveeën, drie en een halve bouwlaag, zadeldak (pannen), uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op hoge sokkels van arduin. Neoclassicistisch decor met schijnvoegen op de begane grond, puilijst, bel-etagebalkon met doorgetrokken balustrade en kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles. Rechthoekige en getoogde muuropeningen in geriemde en platte bandomlijsting. Nummer 59 met centraal venster in entablement onder gebogen fronton. Nummer 3 is een soortgelijke woning met vereenvoudigde gecementeerde lijstgevel op geblokte begane grond.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193906 (geraadpleegd op ).