Beschrijving

Rest van een zeer ruime hoeve, zetel van het Loons laathof dat oorspronkelijk in het bezit was van de abdij van Hocht, in de 18de eeuw in dat van de landcommandeur van Alden Biesen. Op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen in zijn oorspronkelijke vorm weergegeven als twee tegenover elkaar gelegen L-vormige vleugels, waarvan het behouden gedeelte de dwarse vleugel vormde van het zuidwestelijke gedeelte. Waarschijnlijk gaat het hier om het oorspronkelijke woonhuis met aansluitende stal. In 1932 wordt in de gebouwen een graanmolen op elektriciteit ondergebracht.

In zijn huidige vorm een langgestrekt gebouw (nok loodrecht op de straat), het woonhuis iets hoger dan de aansluitende stal. Bakstenen gebouw, het woonhuis gecementeerd, het stalgedeelte voorzien van mergelstenen speklagen.

De voorgevel aan straatzijde is voorzien van een nieuw bakstenen parement. Tijdens een bombardement in Wereldoorlog II verloor deze gevel zijn trapgevelafwerking, en een gevelsteen, die bovenaan in de gevel stond, werd aan de voet ingemetst: hij is voorzien van het wapenschild van Theresa van Leefdaal, abdis van Hocht, het jaartal 1731 en het devies DOMINUS FORTITUDO ME. Ook de gevel aan erfzijde van het woonhuis werd vrijwel volledig aangepast; hij behield één rechthoekige deur in fraai geprofileerde, kalkstenen omlijsting, waarboven een gevelsteen met opschrift: ANNO/1727.

Het stalgedeelte heeft gewijzigde muuropeningen.

Het huidige bedrijfsgebouw aan de oostzijde van het erf zou naar verluidt resten bevatten van de tiendeschuur, doch werd grondig aangepast.