Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door Eugène Wattiez uit 1907. Opdrachtgever was de heer A. Sels, die later dat jaar nogmaals beroep deed op de architect voor het ontwerp van een geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl aan de pare zijde van de Cobdenstraat. Dit tweede vastgoedproject ging uiteindelijk niet door.

De woningen Sels behoren tot het vroege oeuvre van Eugéne Wattiez, die vanaf 1900 zijn loopbaan in Antwerpen uitbouwde, de eerste drie jaar in samenwerking met de architect Fritz Hanno. Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog zijn zowel realisaties in conventionele neoclassicistische, eclectische en neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend, als ontwerpen in art-nouveaustijl.

De rijwoningen met een gevelbreedte van respectievelijk vier en drie traveeën, omvatten drie bouwlagen onder een zadeldak. Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, beantwoordt het gevelfront aan een symmetrisch opzet. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, gekenmerkt door een opulent stucdecor met bossage en schijnvoegen, rusten op een eveneens zwaar geboste plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, kordonvormende lekdrempels en het klassieke hoofdgestel, worden beide woningen gemarkeerd door een twee traveeën breed risaliet. Tweezijdige of golvende balkons met consoles, balustrade en postamenten en vazen accentueren de verdiepingen. Het linker pand (nummer 15) beschikt over een extra inkomtravee met rondboogpoort. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters gevat in een getoogde omlijsting met sluitsteen en diamantkoppen op de borstwering. Het houten schrijnwerk van de inkomdeuren en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

Beide woningen beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Zoals gebruikelijk beslaat de enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, met de keuken in de achterbouw. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1907#112 (nummers 15-17), 1907#398 (onuitgevoerd project Sels).