Slagerij in art-nouveaustijl

Beschrijving

Slagerij in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Gentil Verbeke, naar een ontwerp uit 1905. Volgens een vandaag verdwenen opschrift was de voormalige "Runds- en varkensbeenhouwerij" in bedrijf vanaf 1906. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapellen. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, kordonvormende lekdrempels, speklagen en waterlijsten. Gemarkeerd door hoekpilasters, zijn de bovenverdiepingen opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met waterlijst en verdiepte borstwering. Opmerkelijk zijn de publicitaire sgraffitopanelen met in het midden een varkenskop, links en rechts geflankeerd door slagersmessen; het opschrift boven de pui en de panelen onder de kroonlijst zijn verdwenen. Van de winkelpui is de hoofdstructuur met houten pilasters en entablement bewaard, maar het oorspronkelijke art-nouveau-schrijnwerk verdwenen. Het schrijnwerk van de bovenvensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard; de houten kroonlijst heeft een kunststofbekleding.

Het gebouw bestaat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.