Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer C. (?) Legrand-Tancke, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1869.

Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam het hotel Legrand-Tancke tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van Lievin Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van klassieke burgerhuizen tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden (Spaanse vesten). Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de statige rijwoning twee bouwlagen onder een later gemansardeerd zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, legt de gevelcompositie de klemtoon op het poortrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rondbogige koetspoort met voluutsleutel, en op de eerste verdieping door een balkon met geajoureerde borstwering en een entablement met acroteria, beide op consoles. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met neuten en cartouchesleutel. Klassiek hoofdgestel met architraaf, panelenfries en houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles in het risaliet. De oorspronkelijke deur in de linker travee werd vermoedelijk in 1890 in opdracht van een volgende eigenaar C. De Bruyn door aannemer Eduard Coninckx verbouwd tot venster. Behouden smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper; vernieuwd schrijnwerk.

Koetshuis achteraan in de tuin.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1869#474 en 1890#1400.