Hoeve Blondeswinning

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en, in identiek dezelfde vorm als de huidige, in de Atlas van de Buurtwegen (1841-1846). Bak- en mergelstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf, dat open is in de zuidelijke hoek.

Het erf is toegankelijk via twee rondboogpoorten in de straatvleugel, die de functie van poortgebouw vervult. Het bakstenen gebouw is voorzien van een hoge mergelstenen plint rechts en mergelstenen hoekbanden. De linker poort heeft een kalkstenen omlijsting met sluitsteen en negblokken; de rechter poort heeft een (waarschijnlijk recenter) bakstenen boog, en mergelstenen posten met negblokken.

Het woonhuis ligt, in afwijking van de gebruikelijke schikking, achteraan het erf ten zuidoosten. Grotendeels mergelstenen gebouw, voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting uit eind 18de- begin 19de eeuw.

Ten noordoosten van het erf bevinden zich de stallen, met de mestvaalt ervóór. Bakstenen gebouw van circa 1775, voorzien van getoogde deuren in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van mergelstenen asemgaten.

Ten zuidwesten van het erf, de dwarsschuur, een mergelstenen gebouw, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers en een getoogde mergelstenen rondboogpoort in erfzijde- en buitengevel. De ongebruikelijke ligging van de dwarsschuur wordt mogelijk verklaard door een thans verdwenen weg, die vlak langs deze zijde van de hoeve de Sapstraat met de ten zuiden gelegen Schoolsteeg verbond (aangeduid op de Ferrrariskaart en in de Atlas van de Buurtwegen); de karren konden dus langs hier de schuur bereiken en moesten niet over het erf manoeuvreren.

In de Atlas van de Buurtwegen staat ook nog het bakhuis aangeduid in de boomgaard achter de hoeve; dit is thans verdwenen.

De omgeving naast (rechts) en achter de hoeve wordt nu door boomgaarden ingenomen. Dit was in de tweede helft van de 18de eeuw alleen zo voor het perceel achter de hoeve; rechts naast de hoeve lag een omhaagde akker. Deze volledige open ruimte, "Aen Paemen" genaamd en afgebakend door de Sapstraat, Grammestraat en Schoolsteeg, bleef in het huidige dorpsgezicht bewaard.

Aanvullende informatie

De grote hoogstamboomgaard op een licht hellend perceel ten zuiden en ten zuidwesten van de hoeve, werd aangeplant in vierkantsverband. Vandaag is de hoogstamboomgaard sterk uitgedund en omheind met prikkeldraad. Van de al op de Ferrariskaart aangegeven boomgaard achter de hoeve die tot in de jaren 1970 goed bewaard bleef, resten vandaag slechts enkele fruitbomen.