erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
6654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6654

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

De burgerwoning op nummer 67 valt op door de expressieve lijstgevel. De afmetingen (drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak) en de afwerking van het parement met een witgeschilderde bepleistering op hardstenen plint zijn klassiek. De als sokkel uitgewerkte, erg lage gelijkvloerse verdieping, de opvallende erker met balkon en het aparte houtwerk in de segmentbogige vensteropeningen geven de woning echter een eclectisch karakter.

De woning werd circa 1899 gebouwd voor rekening van aannemer Michel De Haes-Hens. De geveltekening in de bouwaanvraag geeft een veel eenvoudiger, zuiver neoclassicistische gevelafwerking weer, met centrale erker, rechthoekige muuropeningen, bossage op het gelijkvloers. Omdat de uitvoering veel luxueuzer en opvallender is, vermoeden we dat aannemer De Haes dit huis als eigen woning bouwde. Sterke aflijning van de bouwlagen door hardstenen lijsten en doorlopende lekdrempels, de borstweringen zijn versierd met guirlandes. Imposante bel-etage-erker met balkon. Segmentbogige, apart omlijste muuropeningen met sierlijke, originele roedeverdeling. Dubbele deur, deels beglaasd en voorzien van hekwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 134.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6654 (Geraadpleegd op 19-06-2021)