erfgoedobject

Twee eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
6655
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6655

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nummers 81 en 83 zijn rijk gedecoreerde, eclectische burgerhuizen met neoclassicistische elementen, gebouwd circa 1895 in opdracht van "beeldhouwer-ornamentist" Louis Ceulemans. Beide tellen ze drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken en hebben ze een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint.

Nummer 83, de eigen woning van Ceulemans met achterliggend atelier, magazijn en paardenstal, kreeg de rijkste versiering: fraai stucwerkdecor van gecanneleerde pilasters, boogvelden met rankwerk en maskers, panelen met palmetten, guirlandes, medaillons. Verdiepte borstweringen van de bel-etage met balusters, de vensters in klassieke entablementen. Rechthoekige en op de begane grond segmentboige muuropeningen. Beëindigend klassiek hoofdgestel op gekoppelde consoles.

Nummer 81, een iets smallere en soberder versierde burgerwoning, werd afgewerkt in aansluitende stijl; de twee balkons werden verwijderd.

De woningen van nummers 81 tot 97 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1564

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6655 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.