erfgoedobject

Twee eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
6655
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6655

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nummers 81 en 83 zijn rijk gedecoreerde, eclectische burgerhuizen met neoclassicistische elementen, gebouwd circa 1895 in opdracht van "beeldhouwer-ornamentist" Louis Ceulemans. Beide tellen ze drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken en hebben ze een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint.

Nummer 83, de eigen woning van Ceulemans met achterliggend atelier, magazijn en paardenstal, kreeg de rijkste versiering: fraai stucwerkdecor van gecanneleerde pilasters, boogvelden met rankwerk en maskers, panelen met palmetten, guirlandes, medaillons. Verdiepte borstweringen van de bel-etage met balusters, de vensters in klassieke entablementen. Rechthoekige en op de begane grond segmentboige muuropeningen. Beëindigend klassiek hoofdgestel op gekoppelde consoles.

Nummer 81, een iets smallere en soberder versierde burgerwoning, werd afgewerkt in aansluitende stijl; de twee balkons werden verwijderd.

De woningen van nummers 81 tot 97 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1564

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee eclectische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6655 (Geraadpleegd op 25-06-2021)