erfgoedobject

Eclectisch hoekgebouw

bouwkundig element
ID
6656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Imposant eclectisch hoekcomplex op het spitse perceel tussen de Bolivarplaats, de Cuylits- en de Jan Van Beersstraat. Het is een ensemble van vier panden dat rond 1907 wordt gebouwd voor eigen rekening van architect Louis Hendrikx. Hij speelde hiermee in op de heropleving van de Zuiderplaats (Bolivarplaats) na de inhuldiging van het Zuidstation en de heraanleg van het plein in 1902. De hoekpercelen op het halfronde stationsplein waren uitgelezen plaatsen voor horecapanden.

Het centrale, roodbakstenen hoekpand met horecagelijkvloers en appartementen valt op door de hoogte van het pand (vier en een halve bouwlaag onder mansardedak), door de neo-Vlaamse-renaissancegeveltop en door de uitwerking van de gelijkvloerse verdieping met rondbogige deurvensters. Het is een blikvanger op de Bolivarplaats.

In de zijstraten, de Cuylits- en de Jan Van Beersstraat, worden twee identieke meergezinswoningen met een geel bakstenen parement gebouwd. De eenvoudige, eclectische vormgeving sluit aan bij de stijl van het hoofdgebouw; de veel bescheidener verhoudingen van de huizen, vormen een contrast en zorgen voor de aansluiting van het complex bij de huizenrijen in beide woonstraten. Het gaat om enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak, op verhoogde begane grond. De gevel is geritmeerd door kordons en doorlopende onderdorpels van de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Veelkleurige tegels in muurvelden en boogvelden boven de ramen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#517.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch hoekgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6656 (Geraadpleegd op 17-06-2021)