Teksten van Eclectisch hoekgebouw

Eclectisch hoekgebouw ()

Imposant eclectisch hoekcomplex op het spitse perceel tussen de Bolivarplaats, de Cuylits- en de Jan Van Beersstraat. Het is een ensemble van vier panden dat rond 1907 wordt gebouwd voor eigen rekening van architect Louis Hendrikx. Hij speelde hiermee in op de heropleving van de Zuiderplaats (Bolivarplaats) na de inhuldiging van het Zuidstation en de heraanleg van het plein in 1902. De hoekpercelen op het halfronde stationsplein waren uitgelezen plaatsen voor horecapanden.

Het centrale, roodbakstenen hoekpand met horecagelijkvloers en appartementen valt op door de hoogte van het pand (vier en een halve bouwlaag onder mansardedak), door de neo-Vlaamse-renaissancegeveltop en door de uitwerking van de gelijkvloerse verdieping met rondbogige deurvensters. Het is een blikvanger op de Bolivarplaats.

In de zijstraten, de Cuylits- en de Jan Van Beersstraat, worden twee identieke meergezinswoningen met een geel bakstenen parement gebouwd. De eenvoudige, eclectische vormgeving sluit aan bij de stijl van het hoofdgebouw; de veel bescheidener verhoudingen van de huizen, vormen een contrast en zorgen voor de aansluiting van het complex bij de huizenrijen in beide woonstraten. Het gaat om enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak, op verhoogde begane grond. De gevel is geritmeerd door kordons en doorlopende onderdorpels van de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Veelkleurige tegels in muurvelden en boogvelden boven de ramen.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoekhuis ()

Imposant gebouw op hoek gevormd door Cuylitsstraat - Bolivarplaats - Jan Van Beersstraat (nummer 54); combinatie van winkels en flats in eclectische stijl van circa 1900.

Twee, vier en twee traveeën en vier en een halve bouwlaag onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Baksteenbouw met gebruik van natuursteen. Begane grond ingenomen door winkelpuien en privé-deur, verhoogd met een door rondboogvensters gemarkeerde entresol. Voorgevel aan Bolivarplaats getypeerd door een centraal dakvenster in neorenaissance-omlijsting met topstukken en fronton; zijgevels aan Cuylits- en Jan Van Beersstraat met ondiepe erker en balkon. Rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen, laatstgenoemde in kleurige bakstenen omlijsting. Vernieuwde ramen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita