Twee eclectische stadswoningen

Beschrijving

Twee eclectische stadswoningen gebouwd circa 1894 voor J. Smits naar ontwerp van bouwmeester H. Krekel, die erg actief was in de Cuylitsstraat. Enkelhuizen van twee tot drie, ongelijk verdeelde traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak waarin een dakvenster met driehoekig fronton. De lijstgevels hebben een rood bakstenen parement met speklagen op een hardstenen sokkel; nummer 4 later witgeschilderd. Begane grond met rechthoekige openingen met natuurstenen waterlijsten, nummer 4 met houten winkelpui. De verdieping van beide woningen is geaccentueerd door een balkon met ijzeren leuning en een deurvenster met zijlichten in de vorm van een serliana; waaiervormig ornament in het boogveld.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 178.