erfgoedobject

Pastorie en parochiecentrum van de Sint-Michielskerk

bouwkundig element
ID
6658
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6658

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de Cuylitsstraat zijn de rood bakstenen gevels van koor, transept en toren van de Sint-Michielskerk (Amerikalei nummer 165) duidelijk zichtbaar. Het bouwblok waarop deze kerk is gelegen, strekt zich uit van de Amerikalei tot de Cuylitsstraat, en is in deze laatste straat afgesloten door een pastorie en een parochiecentrum, met elkaar verbonden door een bakstenen muur. De rood bakstenen gebouwen vormen samen met de kerk een fraai ensemble naar ontwerp van Frans Van Dijk.

Net als de kerk, werd de pastorie (nr. 24) gebouwd naar een ontwerp van architect Frans Van Dijk van 1893. De pastorie is opgetrokken in eclectische stijl, met neotraditionele inslag. Het is een half vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel met straat). De gevels bestaan uit een combinatie van lijst- en topgevels uitgevoerd in bak- en zandsteen op hardstenen plint. De gevel is doorbroken door onregelmatig geplaatste kruiskozijnen, gekoppelde rondboogvensters en een rondboogdeur in de straatgevel. De zijgevel, uitgevend op de binnenkoer bij de kerk, valt op door de uitspringende traptoren onder tentdak. Op de vrijstaande hoek is een natuurstenen beeld van Maria met kind onder baldakijn aangebracht. De bouwaanvraag voor de plaatsing van het beeld dateert van 1926.

In 1920 wordt in opdracht van de kerkfabriek tegen de Cuylitsstraat aan een nieuw gebouw toegevoegd, bestemd voor "kinderwerken" (nr. 22-22A). Het gebouw wordt eveneens door Frans Van Dijk ontworpen. Het gaat om een eenvoudig, langwerpig bakstenen gebouw van in totaal twaalf traveeën onder pannen zadeldaken: vijf traveeën op souterrain + travee met traptoren onder tentdak + zes traveeën. Het geheel wordt rechts door een laag poortgebouwtje afgesloten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1063, 1920 # 10081.
  • Stadsarchief Antwerpen, MA-BD 1926/22994.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Michiel (en Sint-Pieter)

  • Is deel van
    Cuylitsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie en parochiecentrum van de Sint-Michielskerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6658 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.