Pastorie en parochiecentrum van de Sint-Michielskerk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Cuylitsstraat
Locatie Cuylitsstraat 22, 22A, 24, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie en parochiecentrum van de Sint-Michielskerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

In de Cuylitsstraat zijn de rood bakstenen gevels van koor, transept en toren van de Sint-Michielskerk (Amerikalei nummer 165) duidelijk zichtbaar. Het bouwblok waarop deze kerk is gelegen, strekt zich uit van de Amerikalei tot de Cuylitsstraat, en is in deze laatste straat afgesloten door een pastorie en een parochiecentrum, met elkaar verbonden door een bakstenen muur. De rood bakstenen gebouwen vormen samen met de kerk een fraai ensemble naar ontwerp van Frans Van Dijk.

Net als de kerk, werd de pastorie (nr. 24) gebouwd naar een ontwerp van architect Frans Van Dijk van 1893. De pastorie is opgetrokken in eclectische stijl, met neotraditionele inslag. Het is een half vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel met straat). De gevels bestaan uit een combinatie van lijst- en topgevels uitgevoerd in bak- en zandsteen op hardstenen plint. De gevel is doorbroken door onregelmatig geplaatste kruiskozijnen, gekoppelde rondboogvensters en een rondboogdeur in de straatgevel. De zijgevel, uitgevend op de binnenkoer bij de kerk, valt op door de uitspringende traptoren onder tentdak. Op de vrijstaande hoek is een natuurstenen beeld van Maria met kind onder baldakijn aangebracht. De bouwaanvraag voor de plaatsing van het beeld dateert van 1926.

In 1920 wordt in opdracht van de kerkfabriek tegen de Cuylitsstraat aan een nieuw gebouw toegevoegd, bestemd voor "kinderwerken" (nr. 22-22A). Het gebouw wordt eveneens door Frans Van Dijk ontworpen. Het gaat om een eenvoudig, langwerpig bakstenen gebouw van in totaal twaalf traveeën onder pannen zadeldaken: vijf traveeën op souterrain + travee met traptoren onder tentdak + zes traveeën. Het geheel wordt rechts door een laag poortgebouwtje afgesloten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1063, 1920 # 10081.
  • Stadsarchief Antwerpen, MA-BD 1926/22994.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Cuylitsstraat

Cuylitsstraat (Antwerpen)

is gerelateerd aan Parochiekerk Sint-Michiel (en Sint-Pieter)

Amerikalei 165, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.