Teksten van Hoekcomplex in art nouveau

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6660

Hoekcomplex in art nouveau ()

Het hoekperceel tussen de Stier- en de Ramstraat is bebouwd met een ensemble van twee winkelhuizen in art nouveau. Jan Vanhoenacker, die op dat moment in Zurenborg woonde, in de Wolfstraat 25, tekende in 1901 het ontwerp voor pasteibakker Matthieu Vanderbeek-Clement. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van deze architect, die vóór de Eerste Wereldoorlog zowel vanuit Kortrijk als Antwerpen opereerde, en kort na de eeuwwisseling naargelang de opdracht zowel de art nouveau als de neotraditionele stijl toepaste.

Symmetrisch opgebouwd hoekcomplex in gele baksteenbouw van vijf bouwlagen onder leien bedaking. De drie gevels zijn verlevendigd met natuurstenen banden en detaillering. Frontgevel naar de Dageraadplaats van vijf traveeën; verhoogde middenpartij met lisenen, aflijnende boogfries en topstukken, balkons met ijzeren leuningen en hoefijzerbogig deurvenster van de bel-etage, alles in art nouveau. Aangepaste winkelpuien.

In de zijgevels deuren naar de bovenliggende appartementen. Zijgevel in de Ramstraat bestaande uit vier ongelijke traveeën, gekenmerkt door een deurrisaliet met trappenhuis en een in siermetselwerk uitgebouwd rookkanaal; drielicht in natuurstenen kozijn op de begane grond. Smallere zijgevel van twee traveeën in de Stierstraat, verbouwd op de begane grond.

Het schrijnwerk in de vensters van de bovengevels bewaarde de kleine roedeverdeling van de bovenlichten. Kenmerkende houten kroonlijsten.

  • S.N. 1910: Jubelalbum van den kring voor bouwkunde, 1900-1910, Antwerpen, 58.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1774.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Hoekcomplex in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185803 (geraadpleegd op ).


Hoekcomplex ()

Hoekcomplex, begrensd door Stier- en Ramstraat; drie bouwlagen en pseudo-mansardedak in eclectische, art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van J. R. Van Hoenacker, van circa 1905.

Gele baksteenbouw met gebruik van natuursteen. Frontgevel van vijf traveeën; topvormig verhoogde middenpartij met lisenen, aflijnende boogfries en topstukken, balkons met ijzeren leuningen en hoefijzerboogvormig deurvenster van de bel-etage, alles in art nouveau. Aangepaste winkelpuien.

  • Jubelalbum van den kring voor bouwkunde, 1900-1910, Antwerpen, [1910], 58.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1992: Hoekcomplex in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6660 (geraadpleegd op ).