erfgoedobject

Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
6661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6661

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee bijna identieke winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1881 en 1887 door bouwmeester Ernest Dieltiëns in opdracht van Graaf de Brouchoven de Bergeyck. De Brouchoven de Bergeyck (Hemiksem), was een belangrijke aandeelhouder van de in 1881 opgerichte "Société Anonyme pour la construction du quartier Est d’Anvers", een maatschappij die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren, en voorganger van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Ernest Dieltiëns was als één van de vaste bouwmeesters verbonden aan deze maatschappij en drukte door het ontwerp van talrijke huizenrijen een belangrijke stempel op de wijk.

De twee opvallende rode bakstenen topgevels maken deel uit van een groot project van graaf de Brouchoven de Bergeyck, dat het volledige bouwblok tussen de Kleinebeer- en de Ramstraat omvat. Hij werkte samen met Dieltiëns en met bouwmeester Albert Arnou voor de samenstelling van een hele reeks aansluitende huizenrijen. Deze twee huizen vormden samen met hun belendende panden twee ensembles die de hoeken van de Dageraadplaats met de Kleinebeer- en de Ramstraat afwerken. Zowel de neoclassicistische hoekpanden (20 en 28) als de neoclassicistische lijstgevels (22 en 26) die in beide ensembles aanwezig waren, zijn niet gaaf bewaard. De neo-Vlaamserenaissance-topgevels, die de blikvangers van dit deel van het plein vormden, zijn dat wel, met uitzondering van het winkelgelijkvloers.

Het gaat om rijhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, bitumen, nok haaks op straat). Twee gelijkaardig opgebouwde topgevels van bak- en zandsteen met typische neo-Vlaamserenaissance-ornamentiek: diamantkoppen, wortelmotief, lisenen, cartouches, voluten en topstukken. In de cartouche van nummer 21 is het jaartal "1887" aangebracht. Aangepaste begane grond, waar oorspronkelijk houten puien waren voorzien.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 329, 1887 # 668.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.