erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
6662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6662

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de papierhandelaar en drukker Henry Dirks, naar een ontwerp door de aannemer Frans De Ridder uit 1912. Het betrof de verbouwing van een bestaande, neoclassicistische rijwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, die een nieuwe voorgevel, pseudo-mansarde en winkelinterieur kreeg.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een vandaag beschilderd parement uit baksteenmetselwerk en witte natuursteen. De oorspronkelijke, houten winkelpui met zijportaal, art-nouveauroeden en de initialen “HD” van de bouwheer in een medaillon, is meermaals verbouwd. Geritmeerd door pilasters met lijstkapiteel en rechthoekige vensters, wordt de bovenverdieping gemarkeerd door een gevelbreed balkon met smeedijzeren borstwering. Het klassiek hoofdgestel draagt een kleurrijke art-nouveau-tegelfries met een repetitief floraal patroon. De oorspronkelijke houten kroonlijst en de dakkapel met tweelicht, vleugelstukken en een gebogen fronton zijn vernieuwd, maar de flankerende zinken oeil-de-boeufs bleven behouden. Volgens de bouwplannen droeg de kroonlijst een publicitaire attiek met het opschrift: “PAPIER HANDEL”. Vernieuwd vesterschrijnwerk naar de oorspronkelijke roedeverdeling.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2203.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6662 (Geraadpleegd op 20-06-2021)