Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1873 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer J.Fr. Van den Bosch. Tot het vastgoedproject behoorde ook het rechts aanpalende winkelhuis (Dambruggestraat 37). Van aannemer Van den Bosch, gevestigd in de Bloemstraat in Borgerhout, zijn op het grondgebied Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1862 tot 1890.

Gekoppelde rijwoningen behandeld als dubbelhuisopstand, met in totaal vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gemeenschappelijk middenportaal, rustte oorspronkelijk op een plint met keldermonden. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een axiaal-symmetrisch compositieschema. Opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige muuropeningen met geprofileerde dagkanten, op de eerste twee bouwlagen met afgeronde bovenhoeken, ligt de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rijke mascaronsleutel met vruchtenslingers, en een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering, en boven het hoofdgestel bekroond door gebogen fronton. De eerste verdieping onderscheidt zich verder door gebogen waterlijsten op voluutjes en panelen onder de lekdrempels. Op de tweede verdieping hebben de vensters gietijzeren parapetten en casementen tussen cartoucheconsoles op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging, evenals de middenas ter hoogte van de consoles geaccentueerd door gebogen frontons. De vensters van de begane grond, oorspronkelijk met individuele lekdrempels, zijn verbouwd tot winkelramen.