Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6668

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1862 voor eigen rekening opgetrokken door de architect-aannemer Thomas Smeur-Durieux, mogelijk als eigen woning, op gronden die minstens sinds 1848 in zijn bezit waren. In 1871 diende hij nog een bouwaanvraag in voor drie neoclassicistische burgerhuizen, waarvan twee gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, op de links aanpalende percelen. Van Smeur-Durieux zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode 1836-1871. Als aannemer realiseerde hij in 1851 het Provinciaal Archiefgebouw in de Geefsstraat.

Rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), vandaag half vrijstaand. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint met keldermonden. Horizontaal geleed door de puilijst, wordt de opstand gemarkeerd door het poortrisaliet in de rechter travee. Verder beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, met individuele lekdrempels op de begane grond, geriemde omlijstingen en cordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping. Rechthoekige koetspoort met schamppalen, behouden houten vleugeldeur en bovenlicht. Een klassiek hoofdgestel samengesteld uit een gelede architraaf, een blinde fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen. Tussen de tweede en derde travee op de bovenverdieping, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, toe te schrijven aan de beeldhouwer Frans De Roeck, vermoedelijk geplaatst tijdens het interbellum of na de Tweede Wereldoorlog. Achtergevel: bepleisterde en beschilderde puntgevel met een extra halve verdieping en een regelmatige ordonnantie.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#304, 1868#479, 1848#461 en 1871#421.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313071 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Halfvrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) in sobere neoclassicistische stijl, van 1862.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping en eenvoudige beëindiging met gelede kordons, vlak fries en houten kroonlijst op klossen. Nauwelijks gemarkeerd poortrisaliet rechts. Rechthoekige muuropeningen. Op de tweede bouwlaag tussen tweede en derde travee, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#134.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6668 (geraadpleegd op ).