erfgoedobject

Samenstel van neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 6674   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6674

Beschrijving

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, waarvan het linker pand (nummer 308) volgens de bouwaanvraag uit 1865 werd opgetrokken door Alf. Vander Ghote, mogelijk een brouwer-distillateur. Het rechter pand (nummer 306) is te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Gesloopt voor de bouw van serviceflats omstreeks 1990.

Voornaam rijhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nummer 308), en bescheidener rijhuis met enkelhuisopstand van drie/vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen (nummer 306). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een fraai stucwerkdecor op de borstweringen van de tweede en derde bouwlaag en in het fries van nummer 308. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde hoeken, geprofileerde omlijstingen en cordonvormende lekdrempels van hardsteen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging van het linker pand, waarboven drie houten dakkapellen. Bewaarde rondboogpoort in de derde travee van het linker pand. Aangepaste rechthoekige inrijpoort en toegevoegde driezijdige erker in de eerste twee traveeën van het rechter pand.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1865#703.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Samenstel van neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6674 (Geraadpleegd op 02-06-2020)