Teksten van Samenstel van neoclassicistische burgerhuizen

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen ()

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, waarvan het linker pand (nummer 308) volgens de bouwaanvraag uit 1865 werd opgetrokken door Alf. Vander Ghote, mogelijk een brouwer-distillateur. Het rechter pand (nummer 306) is te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Gesloopt voor de bouw van serviceflats omstreeks 1990.

Voornaam rijhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nummer 308), en bescheidener rijhuis met enkelhuisopstand van drie/vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen (nummer 306). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een fraai stucwerkdecor op de borstweringen van de tweede en derde bouwlaag en in het fries van nummer 308. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde hoeken, geprofileerde omlijstingen en cordonvormende lekdrempels van hardsteen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging van het linker pand, waarboven drie houten dakkapellen. Bewaarde rondboogpoort in de derde travee van het linker pand. Aangepaste rechthoekige inrijpoort en toegevoegde driezijdige erker in de eerste twee traveeën van het rechter pand.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing, in totaal tien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met dakkapelen, in neo-Lodewijk XVI-stijl van 19de eeuw (derde en laatste kwart). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met fraai stucwerkdecor op de borstweringen van tweede en derde bouwlaag en in het fries van nummer 308. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met afgeronde hoeken, geprofileerde omlijstingen en kordonvormende lekdrempels van arduin. Beëindigende houten kroonlijst op gekoppelde consoles.

Nummer 308 met originele roedeverdeling in de bovenvensters en bewaarde rondboogpoort. Alle stucwerkpanelen zijn inmiddels verdwenen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita