Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door Emile De Zadeleir, naar een ontwerp uit 1924. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden tijdens de jaren 1913 tot 1941. In 1923 had hij in de Transvaalstraat al de vrijwel identieke woning Durieux tot stand gebracht.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de compositie aan een asymmetrisch opzet. De twee linker traveeën worden op de eerste verdieping gemarkeerd door een rondboogdrielicht, met een geprofileerde, gebogen waterlijst opgekrulde imposten als overspanning; de inkomtravee rechts is als risaliet uitgewerkt. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van korf- en rondboogopeningen, geaccentueerd door archivolten en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat een enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, met de keuken in de achterbouw. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en een badkamer, de tweede twee slaapkamers en een 'cabinet de toilette'.