Cinema Rex

Beschrijving

Cinema Rex was één van de grootste cinema's van Antwerpen, met de ligging op de De Keyserlei ook het centrum vormend van een wijk met talrijke kleinere bioscoopzalen.

Historiek

In 1935 werd het bouwdossier ingediend voor het afbreken van gebouwen op de hoek van de De Keyserlei en de Van Ertbornstraat en voor de bouw van een cinemazaal met appartementen voor de "Société pour l’Exploration du café Universelle", gevestigd in de Van Dijckstraat 36. De plannen werden getekend door Léon Stynen en ingenieur Jan De Braey. De société had al sinds eind 19de eeuw een vestiging op de De Keyserlei 15. Georges Heylen kon de cinema uitbouwen tot een zeer succesvolle zaak en wist het onder meer door de opkoop van talrijke kleinere bioscopen uit te bouwen tot een bioscoopimperium in Antwerpen.

In 1944 werd de cinema totaal vernield door een bominslag. In 1946 besliste Heylen het complex weer op te bouwen volgens de originele plannen, met een aantal aanpassingen van bijvoorbeeld het scherm, een ander ijzeren spant boven de zaal en de integratie van een schuilkelder. De gevel in de Van Ertbornstraat werd ook voorzien van een ander parement, in een strakkere vormgeving met opdeling in vierkante vlakken.

De bioscoop ging failliet in 1993. In 1995 werd het complex afgebroken voor de bouw van het bioscoopcomplex UGC.

Beschrijving

Stynen en De Braey ontwierpen een sober gebouw met een L-vormige plattegrond: de voorbouw aan de De Keyserlei bevatte het inkomportaal, de vestibule en appartementen in de bovenbouw, de grote rechthoekige projectiezaal bevond zich haaks op deze voorbouw, uitkomend in de Van Ertbornstraat. De voorbouw in de De Keyserlei telde vijf bouwlagen onder plat dak en had een sober vormgegeven, modernistische lijstgevel bekleed met travertijn. De inkompartij op de begane grond was geaccentueerd met een brede luifel waarop de letters REX. De bovenste drie bouwlagen waren ingericht met appartementen, met horizontale vensterregisters in de voorgevel. De rechthoekige cinemazaal, een constructie onder ijzeren spant met rechte onderrand, had een blinde gevel in de Van Ertbornstraat, met twee verticale vensterregisters aan de zijkanten van de gevel en drie oculi bovenaan.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 2099, 18 # 20742.