Teksten van Appartementsgebouw met horecagelijkvloers

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6688

Appartementsgebouw met horecagelijkvloers ()

De noordzijde van de De Keyserlei is bijna volledig bebouwd met horecazaken, met op de verdiepingen ofwel appartementen ofwel hotelkamers. Dit pand, met een opvallende, neoclassicistische gevel met chutes, gegroefde pilasters en rondboogvensters, werd geregistreerd in het kadaster in 1880. Eigenaar was Petrus Albinus Hubertus Verbruggen-Baumann, een "koffijhuishouder" wonende in de Houwerstraat 17.

Het pand telt vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Kolossale, gegroefde pilasters op geblokte basis en versierd met chutes, sieren de bovengevel. De begane grond kreeg een moderne pui, waarin de structuur werd bewaard, namelijk met een rondboogdeur rechts die toegang verschaft tot het trappenhuis naar de appartementen op de verdiepingen, en links drie deurvensters voor de horecazaak. Het oorspronkelijke gevelbrede bel-etagebalkon is weggehaald, net als de ijzeren borstweringen op de derde en vierde bouwlaag.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 8, Sectie H, schets 1880/180, artikel 1612.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Appartementsgebouw met horecagelijkvloers [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148751 (geraadpleegd op ).


Taverne Old Tom - Hotel ()

Voormalige "Taverne Old Tom - Hotel" (zie inscriptie fries); vier traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak, te dateren laatste kwart 19de eeuw, aangepast circa 1930.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel gemarkeerd door kolossale pilasters met geblokte basis, cannelures en gestileerde vruchtenslingers met art-deco-inslag. Gevelbreed bel-etagebalkon en typische ijzeren leuningen voor vensters van derde en vierde bouwlaag. Rondboogvensters in geblokte omlijsting (tweede en derde bouwlaag) en bandomlijsting (vierde). Aangepaste begane grond.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Appartementsgebouw met horecagelijkvloers [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6688 (geraadpleegd op ).