Ensemble van hotel en winkelhuizen

Beschrijving

Op de hoek van de De Keyserlei en het Koningin Astridplein is een neoclassicistische complex met winkels en een hotel gelegen. Het pand werd gebouwd rond 1876 in opdracht van J. Dubois en werd in de bouwaanvraag omschreven als twee woningen en pand dienend als hotel met café en restaurant. Deze horeca- en winkelfunctie is typerend voor de locatie vlakbij het centraal station.

Het pand telt vier + vijf traveeën en vier en en halve bouwlaag onder zadeldak. De begane grond, oorspronkelijk bestaande uit rechthoekige deurvensters en etalages in geprofileerde omlijstingen en gescheiden door panelen, werd volledig aangepast. Van de bovengevels bleef indeling en afwerking bewaard. De lijstgevels zijn bepleisterd en witgeschilderd, onder een houten kroonlijst op klossen en met lange, versierde modillons. Boven de puilijst, een lagere tussenverdieping, deels verscholen onder het balkon met zware consoles dat de hoektraveeën accentueert. Rechthoekige muuropeningen in eenvoudige omlijsten, imitatievoegen en panelen als scheiding tussen de traveeën; bewaard schrijnwerk in de bovenvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 1003.