erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID: 6691   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6691

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Met een bouwdossier daterend uit 1867, het jaar van de aanleg van het eerste deel van de De Keyserlei, is het hoekpand met de Appelmansstraat één van de oudste in de straat. Het huis, bestaande uit een handelsgelijkvloers en twee verdiepingen met appartementen, werd opgetrokken voor rekening van Alexander Belsac-Spillemaekers, een banketbakker uit de Entrepotstraat 2.

Overeenkomstig de toen meest gangbare burgerlijke smaak, is het pand opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het huis heeft een symmetrische opbouw, met twee traveeën aan weerskanten van de afgeronde hoektravee waarin een balkon met ijzeren leuning is aangebracht. Op de begane grond zijn de etalages aangepast. Bepleisterde en beschilderde bovengevel met lijst- en paneelwerk, pilasters en palmetten. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sleutels, originele roedeverdeling en fraaie ijzeren leuningen. Klassieke beëindiging met houten kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles.

  • Archief van het kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, 1868/112.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, Legger, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, artikel 58.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 587.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6691 (Geraadpleegd op 22-09-2019)