Hoekpand ()

Met een bouwdossier daterend uit 1867, het jaar van de aanleg van het eerste deel van de De Keyserlei, is het hoekpand met de Appelmansstraat één van de oudste in de straat. Het huis, bestaande uit een handelsgelijkvloers en twee verdiepingen met appartementen, werd opgetrokken voor rekening van Alexander Belsac-Spillemaekers, een banketbakker uit de Entrepotstraat 2.

Overeenkomstig de toen meest gangbare burgerlijke smaak, is het pand opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het huis heeft een symmetrische opbouw, met twee traveeën aan weerskanten van de afgeronde hoektravee waarin een balkon met ijzeren leuning is aangebracht. Op de begane grond zijn de etalages aangepast. Bepleisterde en beschilderde bovengevel met lijst- en paneelwerk, pilasters en palmetten. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sleutels, originele roedeverdeling en fraaie ijzeren leuningen. Klassieke beëindiging met houten kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles.

  • Archief van het kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, 1868/112.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, Legger, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, artikel 58.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 587.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148628 (geraadpleegd op ).


Hoekpand met de Appelmansstraat ()

Hoekpand Appelmansstraat; zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan straat) in neoclassicistische stijl, van circa 1875. Bepleisterde en beschilderde bovenbouw met lijst- en paneelwerk, pilasters en palmetten. Afgeronde hoek met typisch ijzeren balkon. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sleutels, originele roedeverdeling en fraaie ijzeren leuningen. Klassieke beëindiging met houten kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. Aangepaste begane grond met winkelpuien.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6691 (geraadpleegd op ).