Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6693

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Mertens, naar een ontwerp door François Durlet uit 1881. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was van begin jaren 1880 tot omstreeks 1910, en is representatief voor het conventionele karakter van zijn architectuur. Zijn oeuvre omvat vooral burgerhuizen in neoclassicistische of sobere eclectische stijl.

Rijwoning van drie traveeën, een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge sokkel uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bel-etage gemarkeerd door pilasters, een gebroken gebogen fronton met cartouche, en een balkon met doorgetrokken balustrade, beide op bewerkte voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige, en op de tweede verdieping getoogde muuropeningen. De bovenvensters zijn gevat in geriemde omlijstingen, al of niet met oren. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen en uitgelegde voluutconsoles in de middentravee. De smeedijzeren inkomdeur en bewerkte tussendorpel dateren uit het interbellum; originele smeedijzeren souterraintralies.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#134.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6693 (geraadpleegd op ).


Enkelhuizen ()

Nummer 3, 31 en 59. Enkelhuizen van drie traveeën, drie en een halve bouwlaag, zadeldak (pannen), uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op hoge sokkels van arduin. Neoclassicistisch decor met schijnvoegen op de begane grond, puilijst, bel-etagebalkon met doorgetrokken balustrade en kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles. Rechthoekige en getoogde muuropeningen in geriemde en platte bandomlijsting. Nummer 59 met centraal venster in entablement onder gebogen fronton. Nummer 3 is een soortgelijke woning met vereenvoudigde gecementeerde lijstgevel op geblokte begane grond.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193907 (geraadpleegd op ).