Theresianenklooster

Beschrijving

Na verdrijving in 1783 (Klooster Pontstraat), opnieuw gesticht in 1836 onder leiding van Pater De Smet; ongeveer ter plaatse van het in 1797 opgeheven Annonciadenklooster. Nieuw gebouw voltooid in 1865. Dubbelhuis uit midden 18de tot 19de eeuw; drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel op zandstenen plint. Zandstenen parement op benedenverdieping (tweede tot vierde kwart van de 18de eeuw), geprofileerde zandstenen puilijst, pilasters met lijstkapitelen op bovenverdieping (19de eeuw). Rechthoekige hoge vensters met arduinen lekdrempels beluikt op benedenverdieping. Oorspronkelijk spiegelboogvormige deuromlijsting van hardsteen op neuten, met siermotieven in de hoeken (midden 18de eeuw). Gestrekte druiplijst van hardsteen.

Sint-Theresiakapel. Neogotische kapel van het Theresianenklooster, ingewijd in 1869. Bakstenen gebouw, ingebouwd in huizenrij. Zadeldak (leien) met vierkante torenruiter boven koor (achtzijdige spits). Breed eenbeukig schip van twee traveeën en vlak afgesloten koor van één travee. Puntgevel aan straatzijde op arduinen plint; hoekpilasters en natuurstenen gekorniste cordon tussen twee bouwlagen. Spitsboogvormige poort en venster in natuurstenen omlijstingen. Spitsboogvenster in noordelijke koorgevel. Kruisriboverwelving (met mangat in kooroverwelving) op bundelpijlers en smalle zuiltjes met bladkapitelen en achtzijdige abaci. Blinde spitsboogvelden in zijmuren.

Mobilair: Kruisweg, J. Meganck (1877). Neogotische meubilering, onder meer preekstoel door Wery.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle