Burgerhuis in art-nouveaustijl

Straat De Marbaixstraat

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Marbaixstraat

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Enkelhuis van ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen. Art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1909.

Lijstgevel van bak- en natuursteen op sokkel met fraaie keldervensters. Gevelbrede erker gemarkeerd door lisenen doorlopend over derde bouwlaag en centraal dakvenster met topstukken. Zijtravee met houten kroonlijst op gekoppelde consoles. Muuropeningen met diverse vormgeving en waterlijst. Schuiframen van de begane grond met origineel schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1909, Modern Archief 20.457, dossier 1745.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 92.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De decoratie blijft beperkt tot enkele sgrafitto-panelen waarvan enkel het paneeltje op de borstwering van de dakkapel, met aanduiding van het jaartal 1909, bij de renovatie hersteld werd. De panelen van de erker zijn niet hersteld.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002375, Art-nouveauwoningen te Antwerpen (BRENDERS F., 2003).

Brenders, Francis (26-02-2015 )