erfgoedobject

Eclectisch ensemble ontworpen door F. Masson

bouwkundig element
ID: 6717   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6717

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fréderic Masson, een actieve aannemer op de verkaveling van het Zuid, ontwierp in 1892 voor eigen rekening een ensemble van vijf stadswoningen. Hij wisselde daarbij drie neoclassicistische lijstgevels (29, 33 en 37) af met twee topgevels met neo-Vlaamse renaissance ornamentiek (31 en 35).

Het gaat om enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansarde- en zadeldaken, die qua omvang en stijl aansluiten bij de basisbebouwing van de Dendermondestraat. De topgevels dragen het jaartal "1892" in de geveltop en zijn uitgewerkt als een combinatie van punt- en trapgevel met een parement van bak- en natuursteen. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag met ijzeren leuning, bekronende blinde boognis met sleutel en kapiteelvormige imposten met wortel.

De neoclassicistische woningen hebben een verzorgde, maar standaard uitgevoerde lijstgevel met hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, centraal dakvenster onder driehoekig fronton, kordonlijsten, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen en een brede dubbelde deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1662.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch ensemble ontworpen door F. Masson [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6717 (Geraadpleegd op 11-07-2020)