erfgoedobject

Appartementsgebouw

bouwkundig element
ID: 6719   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6719

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw ontworpen door architect Ferdinand Van Mierlo (signering op gevel) in 1932 voor A. Meys.

Meys, nu nog steeds een elektrozaak op deze locatie, had een winkel en magazijn op de gelijkvloerse verdieping en een werkhuis voor radio's in de achterbouw. Op de verdiepingen van het hoofdgebouw werden telkens twee appartementen voorzien, met een centrale koepel boven de eerste bouwlaag, om het magazijn te voorzien van daglicht.

Hoofdgebouw van vier bouwlagen onder plat dak, door een koepel verbonden met een achterhuis van drie bouwlagen onder plat dak. Symmetrisch opgebouwde façade, met centrale inkompartij en trappenhuis geflankeerd door brede venstertraveeën. Centrale travee met bakstenen parement, deur in brede gecementeerde, mijterboogvormige omlijsting, daarboven een verticaliserende werking door de smalle, gekoppelde vensteropeningen, bekroning van de deurtravee door een gecementeerde hogere kroonlijst. Venstertraveeën met brede driezijdige erkers, rechts op begane grond een winkelpui, links een poortdoorgang.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1932 # 42664.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Appartementsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6719 (Geraadpleegd op 13-07-2020)