Magazijn Ernest

Straat De Pretstraat
Locatie De Pretstraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magazijn Ernest

Beschrijving

Magazijn Ernest (Noordnatie), voorheen onder meer huidenpakhuis opklimmend tot 1881, waarvoor bouwaanvraag door E. Leclef van 1880, voor Lammineur.

Pakhuis op hoek Duboisstraat; elf en vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels met natuurstenen sokkel en puilijst; gekoppelde dakvensters met trapgevel ter hoogte van tweede en derde en negende en tiende travee. Getoogde muuropeningen met vernieuwde ramen en deuren. De behandeling van de goederen gebeurt langs de laadschachten achter de inkompoort. Constructie met dragende muren, gietijzeren kolommen, moerbalken en houten roosteringen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Antwerpen, 1881, dossier 848.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1275.
  • FIERENS J. Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, p. 88.

Auteurs: Braeken, Jo; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita