Magazijn La Nationale

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn La Nationale

Beschrijving

Pakhuis met art-nouveau-inslag, van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit de vroege 20ste eeuw. Het gebouw vormt één geheel met de aanpalende paardenstal en het natiegebouw van de Katoen Natie, dat een ingrijpende renovatie onderging tot de nieuwe hoofdzetel van de logistieke dienstverlener Katoen Natie naar een ontwerp door de architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem. De werken aan het zogenaamde “HeadqARTers” dat ook een privé-museum omvat, werden in twee fasen uitgevoerd tussen 1992 en 2000, en bekroond met de Belgian Architectural Award in 2001. De cluster van drie gerenoveerde pakhuizen aangevuld met een nieuwbouw in de Van Aerdtstraat voor onder meer de inkomzone en verticale circulatie, zijn gegroepeerd rond een patio. Voor een geïntegreerd kunstproject onder de vorm van lichtkoepels uit albast en glas in lood werd beroep gedaan op De Spaanse kunstenares Cristina Iglesias.

De tuitgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door gele en grijze baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Van blauwe hardsteen is spaarzaam gebruik gemaakt voor de bewerkte plint, lekdrempels en hoekbloggen. Horizontaal geleed door de puilijst, wordt de bovenbouw in kolossale orde geritmeerd door lisenen met topstuk waarbinnen spaarvelden, in de middenas rondbogig en in de zijtraveeën met een getrapte beëindiging. Verder beantwoordt de opstand  aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempels, ijzeren lateien en ontlastingsbogen. Op de begane grond worden het oorspronkelijk getraliede venster, de inkomdeur en de inrijpoort overspannen door een doorlopende, ijzeren I-balk met rozetten. Een rondboogvenster doorbreekt de door vier topstukken bekroonde geveltop. Vernieuwd schrijnwerk; behouden smeedijzeren keldertralie en gietijzeren voetschraper.

Bij de renovatie bleef de eenbeukige gewapend-betonstructuur van zes traveeën opgebouwd uit portiekspanten behouden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 86#8721955-8721956 en 86#920232.
  • JACOBS S. 1998: Werk in architectuur, Paul Robbrecht & Hilde Daem, Gent, 104-113.
  • SCHNEIDER S. 1995: Paul Robbrecht en Hilde Daem, Kantoorgebouw in Antwerpen, Bouwen met beton 1995, 50-53.
  • STOCK W.J. 2003: Paul Robbrecht en Hilde Daem, Kantoorgebouw in Antwerpen, Bouwen met beton 2002/-03, 34-39.
  • VAN DEN DRIESSCHE M. (red.) 2017: Robbrecht en Daem, An architectural anthology, Brussel, 272-273, 280-289.

Auteurs :  Braeken, Jo