Teksten van Hoekpand met Draakplaats

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6745

Hoekpand met Draakplaats ()

De hoekwoning met de Draakplaats werd in 1890 ontworpen door aannemer Louis Peeters-Gowie. Gowie woonde aan de rand van de wijk Zurenborg en was er zeer actief met de realisatie van neoclassicistische panden, vaak met zeer eenvoudige gevels.

Voor deze hoekwoning van twee bouwlagen onder mansardedak en vier + twee traveeën koos hij voor een meer versierde, statige stijl, met rondbogige muuropeningen op de begane grond en een verdieping die door pilasters is geritmeerd. De bepleistering van de lijstgevels werd verwijderd, waardoor een groot deel van de detaillering in de gevels verdween. Klassieke horizontaliserende elementen zijn de hardstenen plint, de kordonlijst, de doorlopende onderdorpels en de houten kroonlijst op klossen. Het mansardedak wordt verlicht met dakvensters bekroond door driehoekige frontons. De deurvensters op de begane grond wijzen er op dat in dit pand van bij het begin een café was voorzien, met op de verdieping appartementen. Het bouwdossier van het naastgelegen pand (37) vermeldt dat in dit pand in 1891 estaminet "Nachtzaal der Omnibussen" gevestigd was. Nieuw schrijnwerk; meest rechtse travee verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 848, 1891 # 675 (37).

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Hoekpand met Draakplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/151976 (geraadpleegd op ).


Hoekpand met Draakstraat ()

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Begane grond gemarkeerd door geblokte pilasters; cafépui met rondboogvensters en -deur met geprofileerde archivolt en sleutel op doorlopende gekorniste lijst. Bovenbouw met vlakke pilasters onder klassieke gevelafsluiting met entablement; rechthoekige vensters in platte bandomlijsting met oren. Inmiddels gedecapeerd en voorzien van nieuwe ramen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1890, Modern Archief 20.261, dossier 848.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Hoekpand met Draakstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6745 (geraadpleegd op ).