Magazijn Paolo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn Paolo

Beschrijving

Huidenpakhuis van drie travee├źn en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) naar ontwerp van E. Leclef uit 1880, voor A. Ficq et fils.

Alleen de gevel en de houten dakconstructie zijn nog van 1903; de rest brandde volledig af tijdens het interbellum en werd herbouwd in beton. Vernieuwend gerestaureerde halsgevel van bak- en natuursteen verlevendigd met speklagen, sierankers, topstukken, geblindeerde boogvormige bovenvensters, de middelste travee met laadluiken en hijsbalk; begane grond met rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren latei. Aanpalend magazijn met afgeknotte trapgevel in soortgelijke stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1059.
  • FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 , Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, p. 89.

Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita