Magazijnen Alfred en Schmidt

Straat Duboisstraat
Locatie Duboisstraat 48, 50A, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magazijn Alfred

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magazijnen Alfred en Schmidt

Beschrijving

Monumentaal complex van huidenpakhuizen gelegen op hoek Fuggerstraat; dertien traveeën, heden vier bouwlagen en plat dak, samen met aanpalend pakhuis van drie traveeën naar ontwerp van E. Leclef, van 1880-81, in opdracht van E. Osterrieth.

De oorspronkelijke enorme trapgevel werd afgeknot, uitgebouwd en de daken afgeplat om een volwaardige bovenverdieping bij te maken.

Bakstenen lijstgevels op hoge breukstenen plint; gebruik van natuursteen voor puilijst, speklagen, onder- en tussendorpels, druiplijst en gevelstenen. Bovenbouw met uitgewerkte sierankers per verdieping en per travee. Oorspronkelijke centrale trapgevel afgelijnd door pilasters. Gevelsteen met afbeelding van het Lam Gods. Getoogde muuropeningen; rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk in elfde en twaalfde travee. Inwendig: gemetselde troggewelven op gietijzeren kolommen en stenen vloeren.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Antwerpen, 1881, dossier 849.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1058.
  • FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 , Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, p. 89.

Auteurs: Braeken, Jo; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita