erfgoedobject

Winkelhuis in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID: 6750   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6750

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de zeepfabrikant T.V. Renier, naar een ontwerp door de aannemer-architect Frans Janssens uit 1883.

Bescheiden rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verankerd door smeedijzeren sierankers. Witte natuursteen (beschilderd) is gebruikt voor speklagen, diamantkoppen, sluit-, kraag- en gevelstenen, blauwe hardsteen voor de plint, lekdrempels en dekstenen. De klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en een entablement is deels vernieuwd. Getoogde vensters openen de eerste verdieping, met diamantkoppen als sluitstenen en op de penanten, individuele lekdrempels en onderdorpels. Een rondboogvenster doorbreekt de geveltop, met een bewerkte sluitsteen en imposten, een lekdrempel en onderdorpel. Het wordt geflankeerd door gevelstenen met de inscripties “ANNO” en “1883”.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#702.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neotraditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6750 (Geraadpleegd op 26-02-2020)