Winkelhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de zeepfabrikant T.V. Renier, naar een ontwerp door de aannemer-architect Frans Janssens uit 1883.

Bescheiden rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verankerd door smeedijzeren sierankers. Witte natuursteen (beschilderd) is gebruikt voor speklagen, diamantkoppen, sluit-, kraag- en gevelstenen, blauwe hardsteen voor de plint, lekdrempels en dekstenen. De klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en een entablement is deels vernieuwd. Getoogde vensters openen de eerste verdieping, met diamantkoppen als sluitstenen en op de penanten, individuele lekdrempels en onderdorpels. Een rondboogvenster doorbreekt de geveltop, met een bewerkte sluitsteen en imposten, een lekdrempel en onderdorpel. Het wordt geflankeerd door gevelstenen met de inscripties “ANNO” en “1883”.