erfgoedobject

Stedelijke Jongensschool 6 en Stedelijke Meisjesschool 2

bouwkundig element
ID: 6752   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6752

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische stadsschool op hoek Lange Zavelstraat naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect F. Stoop, opengesteld in 1860 zie onder meer datering in gevelsteen zijgevel, bestaande uit één rechthoekige vleugel aan de straat en een evenwijdig aansluitende speelplaats afgesloten met blinde muur aan Lange Zavelstraat. Langgerekt gebouw van zeventien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (bitumen).

Symmetrisch opgebouwde bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge sokkel van arduin. De inkompartijen, respectievelijk de derde, de veertiende en de drie middelste traveeëen uitgewerkt als risaliet met schijnvoegen op de begane grond, panelen en aflijnende pilasters in de bovenbouw; centraal driezijdig fronton met stadswapen. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen, respectievelijk op eerste en tweede bouwlaag, in platte bandomlijsting met originele roedeverdeling. Houten vleugeldeuren met beglaasde bovenhelft en bovenlicht; bewaarde ruitvormige roedeverdeling.

De achtergevel is een vereenvoudigde uitvoering van de voorgevel.

  • VAN LAAR A., Geschiedenis van het openbaar onderwijs te Antwerpen sedert 1872, Antwerpen, 1937-39, deel 1, p. 212-213.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stedelijke Jongensschool 6 en Stedelijke Meisjesschool 2 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6752 (Geraadpleegd op 15-09-2019)