Café in art-nouveaustijl

Beschrijving

Café in art-nouveaustijl op de hoek van Fuggerstraat en Ellermanstraat, gebouwd in opdracht van Jos Hendrickx-Nonneman naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1906 (gevelinscriptie). Tot dit vastgoedproject behoorde ook het aanpalende burgerhuis Fuggerstraat 2. Het complex is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde Fierens vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen heren- en burgerhuizen in Antwerpen, vaak ontworpen als eenheidsbebouwing. Daarbij paste hij naargelang het project de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een combinatie van beide, geïnspireerd op eigentijdse Franse voorbeelden. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde zijn architectuur van een sobere art deco naar een gematigd modernisme. Tot de belangrijkste latere werken behoort het sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Onze Woning uit 1937-1939, met in totaal 205 flats ingeplant op het bouwblok Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat. De architect was actief tot midden jaren 1950.

Met een gevelbreedte van drie bij vier traveeën, omvat het hoekhuis drie bouwlagen onder een zadeldak (geknikte nok, pannen). De lijstgevels hebben een parement uit gele brikken in kruisverband, geaccentueerd door grijze brikken voor speklagen, borstweringen en booglijsten. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de geprofileerde plint en cordonvormende lekdrempels, witte natuursteen voor de puilijst, boogaanzetstukken en lateien. Horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De cafépui wordt geopend door drie getoogde terrasdeuren, een venster en de privé-inkom uiterst rechts. Op de eerste verdieping, steekboogvensters met een meanderfriezen op de borstwering. Op de tweede verdieping, rechthoekige vensters met bewerkte lateien, kleurrijke tegelpanelen op de borstwering en rankwerkreliëfs met leeuwenkop in het boogveld. Deze laatste zijn zijde Fuggerstraat verwijderd. Een houten kroonlijst met modillons en uitgelengde consoles vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.